Stervensbegeleiding

Wat is stervensbegeleiding eigenlijk?

Dit deel van ons werk wijkt af van al het andere dat we doen. Het is vaak zo ontzettend moeilijk en zwaar, maar tegelijkertijd is het ook zo ongelooflijk mooi als je deel mag uitmaken van de meest intensieve en emotionele ervaringen die tijdens iemands leven kunnen optreden . Elke keer dat we  iemand kunnen helpen om pijn en angst achter zich te laten, elke keer dat iemand omringd door zijn/haar geliefden vol vertrouwen die laatste stap kan zetten, stemt ons dat tot innige dankbaarheid.

Wat precies kunnen wij doen bij stervensbegeleiding?
Graag willen we benadrukken dat het woord stervensbegeleiding voor ons helemaal niet goed voelt en dat we die benaming ook niet graag gebruiken in relatie tot ons werk op dit gebied. Het woord dekt de lading niet. We begeleiden geen stervende mensen, we begeleiden lévende mensen, die op een bepaald moment in hun leven geconfronteerd worden met een levensbedreigende ziekte.  

De begeleiding – in de vorm van gesprekken – kan plaatsvinden gedurende kortere of langere tijd.
De duur van een gesprek, de frequentie en al het overige hangen helemaal af van degene die om de begeleiding vraagt. Soms is er slechts behoefte aan één enkel gesprek en soms voeren we gedurende twee jaar eenmaal per week een gesprek en hebben we vaak en intensief contact met betrokkene(n).

Als we gevraagd worden naar iemand toe te gaan die mogelijk nog maar korte tijd te leven heeft en die misschien heel onrustig is of veel pijn heeft, kunnen we de handen opleggen en een verandering treedt bijna onmiddelijk op. Pijn kan snel verdwijnen evenals de onrust.   

Indien gewenst kan begeleiding op verzoek van de betrokkene(n) plaatsvinden tot en met het moment van de overgang en daarna.
Tijdens en na de begrafenis of crematie behoren gesprekken met degenen die achterblijven tot de mogelijkheden. 
          

In ons boek “De Andere Wereld … en wij” is een hoofdstuk opgenomen, dat een aantal van onze speciale ervaringen met betrekking tot stervensbegeleiding weer geeft.
Meer over het boek en hoe u dit kunt bestellen, vindt u onder de pagina Boek.

U kunt altijd vrijblijvend verdere informatie opvragen via e-mail dan wel telefonisch (zie contact).
Mocht zich onverhoopt een acute situatie voordoen, dan mag u
altijd contact met ons opnemen ongeacht het tijdstip (dag en nacht), dit in tegenstelling tot hetgeen hierover vermeld staat op de contactpagina.